Śmietana 18% 250 g

Charakterystyka produktu: Produkt mleczny otrzymany przez separację tłuszczu metodą wirowania, pasteryzowany.
Zawartość produktu: 250 g
Wartość energetyczna: 100 g zawiera 189 kcal
Warunki przechowywania: Przechowywać w temp. 2 - 8 °C

Śmietanka

Śmietana to produkt mleczny o doskonałych właściwościach kulinarnych, który od lat zajmuje ważną rolę w naszej kuchni. Tradycyjnie śmietanę zbierano z odstanego mleka. To jego najwyższa warstwa zbierana z powierzchni wraz z całym tłuszczem. Najczęściej ma ona nieco żółte zabarwienie, wynikające właśnie z wysokiej koncentracji lipidów. Tradycyjny proces otrzymywania śmietany jest mało efektywny, dlatego obecnie w zakładach mleczarskich stosuje się specjalistyczne maszyny, które intensywnie odwirowują mleko.

Śmietana 15% czy śmietanka 18%? Różnice

Określenia śmietana i śmietanka są często stosowane jako wyrażenia synonimiczne, tymczasem śmietanka jest słodka, a śmietana kwaśna. Śmietanę otrzymuje się w wyniku dodatkowego fermentowania otrzymanej z wirówki śmietany, do której dodaje się specjalny zakwas i pozostawia do dojrzewania.

Kwaśna śmietana jest bardziej gęsta i miewa nie tylko kwaśny, ale również lekko słony, serowy posmak. Występuje w trzech wariantach, jako śmietana 18%, śmietana 12% i rzadziej w wersji odtłuszczonej o 9%-owej zawartości tłuszczu.

Słodka śmietanka nie jest dosładzana. Jej smak jest efektem cukru mlecznego, który naturalnie występuje w mleku. Śmietanka jest oferowana w wariantach o różnej zawartości tłuszczu – śmietanka 9%, 12% i 18%, a także w specjalnej tłustej wersji od zawartości tłuszczu sięgającej od 30 do 36%

Jakie właściwości odżywcze ma śmietanka?

Podobnie jak inne produkty nabiałowe śmietanka dostarcza wysokiej jakości białka zwierzęcego. Dotyczy to zarówno śmietanki 12%, jak i śmietanki kremowej 30% i 36%. Śmietana jest również bogata w wapń i fosfor – minerały niezbędne do prawidłowej budowy kości i zębów. To także cenne źródło łatwoprzyswajalnej witaminy A, która wspiera funkcje narządu wzroku i poprawia kondycję skóry. Śmietana dostarcza także witamin z grupy B, w szczególności witaminy B2. Witamina B2 odgrywa znaczącą rolę w zapewnianiu organizmowi stałego dopływu energii z pożywienia.

Zarębski: Nasza śmietana i śmietanka

Jako mleczarnia z bogatą tradycją koncentrujemy się na naturalnych sposobach obróbki mleka i pozyskiwania wyrobów mleczarskich. Nasza śmietana (i śmietanka) to produkt mleczny otrzymywany przez separację tłuszczu metodą wirowania. Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, ani substancji zmieniających smak.

Miłośników wysokiej jakości produktów mlecznych zachęcamy do szczegółowego zapoznania się z naszą ofertą. Obejmuje ona produkty takie, śmietana 18%, śmietanka 30% i śmietanka 36%. Proponujemy zarówno śmietany dedykowane do dań obiadowych, jak i słodkich deserów. Nasze produkty znajdują zastosowanie w sosach, zupach, mizerii. To jakość, po którą sięgają najlepsi szefowie kuchni.

Masz pytania?
Zapraszamy do kontaktu

PPH Zarębski to firma z tradycjami, dostarczająca Państwu świeże, naturalne produkty na bazie sprawdzonych tradycyjnych receptur. 

Adres