Naleśniki z serem na słodkie śniadanie lub pyszny deser
Naleśniki z serem to popularne danie, które – zależnie od preferencji – może być daniem śniadaniowym, lunchowym lub pomysłem na smaczny deser. Jeśli Ty również masz ochotę na tę słodką przekąskę, zapraszamy do zapoznania się z naszym ulubionym przepisem.
SKŁADNIKI
CIASTO | NADZIENIE |
1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka cukru szczypta soli 1 szklanka mleka / maślanki ¾ szklanki wody mineralnej 2 jajka 4 łyżki tłuszczu (olej roślinny lub roztopione masło) | 450 g twarogu (tłusty lub półtłusty) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego |
PRZYGOTOWANIE
Ciasto naleśnikowe możesz przygotować w ten sam sposób, w jaki zawsze to robisz. Pamiętaj jednak o tym, żeby było to ciasto „na słodko”, a nie „na słono”. Możesz również sprawdzić nasz sposób.
Naleśniki
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, a następnie wlewamy mleko lub maślankę oraz wodę. Całość mieszamy lub miksujemy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Nadzienie
Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Całość rozgniatamy widelcem i mieszamy. Następnie wykładamy na upieczone naleśniki i ponownie zapiekamy na patelni.
Smażenie
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Najlepiej w tym celu sprawdza się dedykowana patelnia naleśnikowa. Porcję ciasta nakładamy przy pomocy łyżki wazowej. Dzięki temu wszystkie naleśniki będą miały zbliżony kształt i rozmiar. Ciasto rozprowadzamy po powierzchni patelni i smażymy do czasu aż spód się lekko zarumieni. Następnie przewracamy na drugą stronę i powtarzamy.
Masz swój sprawdzony sposób na smażenie idealnych naleśników? Nic nie zmieniaj. Przygotuj naleśniki swoim sposobem i poczekaj aż nieco wystygną. Następnie rozsmaruj nadzienie złóż naleśnik w dogodny kształt – trójkąt lub rulonik.
PROPOZYCJA PODANIA
Naleśniki z serem najlepiej smakują w towarzystwie czegoś słodkiego. Może to być cukier puder, syrop klonowy lub sezonowe owoce. W szczególności polecamy truskawki, maliny i jagody.