Co potrzebujemy?
- FARSZ 250 g sera twarogowego półtłustego ZARĘBSKI
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy widelcem i odstawiamy.
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 350 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła i wystudzonego
- 1 jajko
- Szczypta soli
- Dodatkowo 1 jajko do posmarowania bułeczek
Drożdże rozkruszamy do mleka, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki z tej odmierzonej. Mieszamy I odstawiamy na 15 min. Do mąki dodajemy rozczyn, jajko, sól, oraz na końcu letnie masło. Wyrabiamy kilka minut. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min. Ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na duży prostokąt. Następnie na całej powierzchni wykładamy farsz i składamy od dołu do środka, a następnie od góry do środka (zdjęcia) Następnie całość dzielimy na 6-8 części (pasków) Każdą część skręcamy raz czy dwa razy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min do napuszenia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20-25 min w temp 180*C góra-dół. Studzimy na kratce.
Lukier cytrynowy
- Cukier puder
- Sok z cytryny
Całość dokładnie mieszamy do powstania gęstego lukru. Polewamy jeszcze ciepłe drożdżówki.