Lekka i orzeźwiająca PANNA COTTA NA MAŚLANCE z musem śliwkiwym🍧
Deser można podać np z galaretką owocową lub np frużeliną🍓🍒🫐 oraz kleksem bitej śmietany 😋
Zapewniamy, że w każdej odsłonie będzie smakował wyśmienicie👌

📍CO POTRZEBUJEMY (4 porcje)

250 ml maślanki ZARĘBSKI
250 ml mleka o dowolnej zawartości tłuszczu
2 łyżeczki żelatyny
Laska wanilii lub cukier z wanilią

📍WYKONANIE
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnego mleka do napęcznienia.
Pozostałe mleko wraz z cukrem i przeciętą wzdłuż laską wanilii podgrzewamy prawie do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy aż się dobrze rozpuści. Całość zostawiamy do wystudzenia. Następnie wyjąć laskę wanilii, wyskrobać ziarenka i wrzucić do mleka. Wystudzone mleko łączymy z maślanką. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do pucharków.
Wstawiamy do lodówki .
Jak masa się już zetnie możemy na nią wyłożyć mus śliwkowy (przepis poniżej) ale ostrzegamy, że jego wykonanie zajmie Wam sporo czasu. Możemy z powodzeniem zastąpić mus tężejącą galaretką
Polecsmy również ozdobić deser kleksem bitej śmietany i owocami 🤗

📍MUS ŚLIWKOWY
500 g śliwek wypestkowanych
Cukier do smaku
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Łyżka zimnej wody
Śliwki z cukrem lub innym słodzidłem (jeśli są słodkie to nie słodzimy)umieścić w garnku z grubym dnem i gotować na wolnym ogniu do czasu aż zrobią się gęste i odparuje większość soku. Mieszamy, żeby się nie przypaliły.
Jak śliwki są już gęste to dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w łyżce zimnej wody. Dokładnie mieszamy I studzimy.

 

PPH Zarębski to firma z tradycjami, dostarczająca Państwu świeże, naturalne produkty na bazie sprawdzonych tradycyjnych receptur. 

Adres