Pyszna, mięciutka i rozpływająca się w ustach BABKA Z TWAROGU
📍Co potrzebujemy na jedną dużą babkę lub 12 małych babeczek, takich do koszyczka 🐣🐰
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
250 g twaróg półtłtłusty ZARĘBSKI
4 jajka
Szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
Skórka starta z jednej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
📍Jak robimy?
Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem. Kolejno dodajemy po jednym jajku oraz skórkę cytrynową. Następnie dodajemy partiami twaróg (w kawałku, nie musimy mielić)
Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C góra-dół ok 40 min. Do suchego patyczka. Powinno być lekko zarumienione.
