ŻUREK NA MAŚLANCE na bogato👌
Idealnie sprawdzi się na zbliżające się Święta Wielkanocne. Nasza propozycja podania to z kiełbasą, jajkiem na twardo oraz ziemniakami ze skwarkami💪
📍Co potrzebujemy?
– Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka)
– Kiełbasa biała surowa (4 pętka)
– Woda 2 litry
– Sól, pieprz (kilka ziaren), liść laurowy, ziele angielskie (kilka ziaren)
– 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
– Łyżeczka chrzanu (ze słoiczka)
– Majeranek łyżka
– Boczek wędzony 25 g
– Duża cebula
– Czubata łyżka mąki pszennej
– Maślanka ZARĘBSKI 1 litr
– Ziemniaki (gotowane osobno)
– Jajka
📍Jak robimy?
Surową kiełbasę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy włoszczyznę i przyprawy (bez majeranku). Gotujemy na wolnym ogniu. Następnie zdejmujemy szumowiny. Dodajemy majeranek i dalej gotujemy. Jak kiełbasa się już zaparzy, wyjmujemy ją na talerz i odstawiamy. Pokrojony w kostkę boczek przesmażyć , dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy aż boczek będzie rumiany a cebula się zeszkli. Następnie przekładamy do wywaru (odkładamy 2-3 łyżki do okradzenia ziemniaków) i gotujemy kilkanascie minut na wolnym ogniu. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Z wywaru usuwamy włoszczyznę. Mąkę rozprowadzam w niewielkiej ilości zimnej maślanki, hartuję kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Przelewamy do garnka i energicznie mieszamy. Dodajemy pozostałą maślankę i chrzan. Ponownie zagotowujemy. Do zupy wkładamy odłożoną wcześniej pokrojoną kiełbasę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na talerz wykładamy utuczone ziemniaki, okraszamy skwarkami, obok wykładamy połówki jajek ugotowanych na twardo. Wlewamy żurek z kiełbasą. Posypujemy zieleniną i zajadamy👌🐣🐰
