Kefir 900 g
Charakterystyka produktu: Produkt otrzymany w wyniku fermentacji mleka z użyciem szczepionki czystych kultur mleczarskich. Bez konserwantów.
Zawartość produktu: 900 g
Wartość energetyczna: 100 g zawiera 47 kcal
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze 2 - 8 °C
Kefir 400 g
Charakterystyka produktu: Produkt otrzymany w wyniku fermentacji mleka z użyciem szczepionki czystych kultur mleczarskich. Bez konserwantów.
Zawartość produktu: 400 g
Wartość energetyczna: 100 g zawiera 47 kcal
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze 2 - 8 °C
Kefir
Kefir to napój charakteryzujący się kremową, gęstą konsystencją i smakiem zbliżonym do jogurtu naturalnego. Kefiry mają lekko drożdżowy zapach, który zyskuje na intensywności wraz z dojrzewaniem produktu. Pijąc kefir można odnieść wrażenie, że napój jest lekko gazowany. To przez zawartość dwutlenku węgla uwalniającego się w procesie fermentacji.
Kefir: Właściwości odżywcze i prozdorowtne
Proces fermentacji, w wyniku którego powstaje kefir odpowiada nie tylko za jego charakterystyczny zapach, ale również skład. Im bardziej dojrzały jest kefir, tym mniej zawiera laktozy. Osoby borykające się z nietolerancją laktozy mogą stosować kefir jako bezpieczny zamiennik jogurtu naturalnego. Co ważne, podczas fermentacji w kefirze zachodzą także inne przemiany, w wyniku których odchodzi do rozpadu niektórych białek mleka. W rezultacie napój jest łatwiej strawny niż pozostałe napoje mleczne.
Kefir wspomaga naturalny proces oczyszczania organizmu. Dzieje się tak ze względu na przyspieszanie perystaltyki jelit. Zawarte w kefirze przyjazne kultury bakterii wspomagają kolonizację jelit i wypieranie flory patogennej. W efekcie regularnego spożywania kefirów możemy zaobserwować poprawę pracy jelit, uregulowanie rytmu wypróżnień oraz wzrost odporności organizmu.
Dla kogo kefir?
Kefir to zdrowy i smaczny napój mleczny, którym możemy się raczyć bez ograniczeń. Jest napojem łatwostrawnym i zawiera niewielkie ilości laktozy. Ze względu na wysoką wartość odżywczą i zawartość probiotyków kefir wspomaga pracę układu odpornościowego, dlatego też nie powinno go brakować w diecie osób borykających się z chorobami wirusowymi i schorzeniami takimi jak zespół przewlekłego zmęczenia.
Ze względu na korzystne właściwości kefir jest szczególnie polecany osobom aktywnym fizycznie. Napój przyspiesza regenerację i zmniejsza zmęczenie.
Zarębski: Poznaj nasze kefiry
Nasze kefiry powstają w wyniku fermentacji mleka z użyciem szczepionki czystych kultur mlecznych. Nie zawierają konserwantów, ani sztucznych substancji. Miłośników tradycyjnych napojów mlecznych zachęcamy do szczegółowego zapoznania się z naszą ofertą.
Proponujemy kefiry o doskonałych walorach smakowych. To napoje, które doskonale smakują w nieprzetworzonej postaci, jak również jako baza do koktajli z owocami. Nasze kefiry to zdrowe i smaczne uzupełnienie dań śniadaniowych. Możesz je jeść wraz z płatkami owsianymi i bakaliami, świeżymi owocami lub warzywami.