Maślanka 900 g
Charakterystyka produktu: Produkt otrzymany w wyniku fermentacji mleka z użyciem szczepionki czystych kultur mleczarskich. Bez konserwantów.
Zawartość produktu: 900 g
Wartość energetyczna: 100 g zawiera 43 kcal
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze 2 - 8 °C
Maślanka 400 g
Charakterystyka produktu: Produkt otrzymany w wyniku fermentacji mleka z użyciem szczepionki czystych kultur mleczarskich. Bez konserwantów.
Zawartość produktu: 400 g
Wartość energetyczna: 100 g zawiera 43 kcal
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze 2 - 8 °C
Maślanka
Maślanka to napój mleczny charakteryzujący się łagodnym, orzeźwiającym, śmietankowo-orzechowym smakiem. Domowa, tradycyjna maślanka ma lekką konsystencję, mętną białawą barwę i widoczne drobinki tłuszczu. Współcześnie maślankę produkujemy z odtłuszczonego mleka, które poddajemy ukwaszaniu. Proces ukwaszania zachodzi w temperaturze 250C. Gotowy napój jest poddawany homogenizacji i pasteryzacji, a następnie rozlewamy do opakowań.
Maślanka: Wartości odżywcze i walory zdrowotne
Maślanka należy do najmniej kalorycznych przetworów mlecznych. W 91% składa się z wody, a 100g napoju dostarcza zaledwie 45 kcal i zawiera jedynie 1,5% tłuszczu. To sprawia, że maślanki są częstym składnikiem dań dietetycznych – począwszy od koktajli, skończywszy na dietetycznych ciastach z owocami.
Wbrew obiegowej opinii maślanka nie jest bogatym źródłem białka. Zawiera go nawet nieco mniej niż węglowodanów, jednak jest to białko o wysokiej wartości biologicznej, co czyni maślankę ważnym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety.
Maślanka jest dobrym produktem o działaniu odkwaszającym organizm. Jej spożywanie sprzyja rozwojowi dobroczynnych bakterii jelitowych, co przekłada się na poprawę pracy jelit, uregulowanie rytmu wypróżnień oraz wzrost odporności organizmu.
Ważnym składnikiem maślanki jest wapń. Szklanka napoju pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń w ok. 20%. W maślance znajdziemy również witaminy z grupy B. Uczestniczą one w przemianach energetycznych i odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. To wszystko sprawia, że regularne picie maślanki jest naprawdę korzystne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Jak przechowywać maślanki?
Termin przydatności maślanki do spożycia to zwykle od 21 do 23 dni. Po otwarciu napój najlepiej spożyć w przeciągu 24 godzin. Maślankę należy przechowywać w lodówce, ponieważ temperatury powyżej 100C sprzyjają rozwojowi bakterii patogennych. W wyniku rozwoju bakterii patogennych napój traci swoje właściwości prozdrowotne i gorzej smakuje.
Zarębski: Poznaj nasze maślanki
Nasze maślanki powstają w wyniku fermentacji mleka z użyciem szczepionki czystych kultur mleczarskich. Są wolne od konserwantów i sztucznych ulepszaczy. Miłośników napojów mlecznych poszukujących tradycyjnego smaku maślanki zachęcamy do szczegółowego zapoznania się z naszą ofertą.
Proponujemy maślanki, które doskonale gaszą pragnienie i bardzo dobrze komponują się z sezonowymi daniami obiadowymi. Nasze maślanki to doskonały dodatek do młodych ziemniaków gotowanych z koperkiem oraz fantastyczna baza do przygotowywania domowych koktajli owocowych.