Jest delikatne, wilgotne i lekko kwaskowe
SKŁADNIKI
3/4 szkl oleju rzepakowego
Pół szklanki wody
Niepełna szklanka cukru
5 łyżek kakao
Wodę z cukrem podgrzewamy do połączenia się składników. Dodsjemy olej i kakao i dokładnie mieszamy do powstania jednolitej, gładkiej masy. Zagorować. Następnie wystudzić.
SKŁADNIKI pozostałe
5 jajek białka i żółtka osobno
Pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowa
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Jak już piana jest gęsta i lśniąca dodajemy po jednym żółtku. Następnie cienką stróżką wlewamy wystudzoną kakaową masę. Mieszamy szpatułką lub na wolnych obrotach. Dodajemy wymieszane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sodę)
Delikatnie mieszamy.
Formę do ciasta 35x25cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C 45 min. Do suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku.0
MASA
ok. 850 -900 g zmielonego sera półtłustego Zarębski
250 g miękkiego masła
6 łyżek cukru pudru
Odrobinę pasty waniliowej/cukru waniliowego
DODATKOWO
Duży słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po łyżce ser. Dodajemy wanilię i mieszamy do powstania gładkiej masy.
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Wykładamy dzem porzeczkowy. Następnie wykładamy masę serową. Przykrywamy pozostałym ciastem. Na końcu polewamy polewą i ozdabiamy bitą śmietana. Dalszy ciąg przepisu w komentarzu