Co potrzebujemy?

  • FARSZ 250 g sera twarogowego półtłustego ZARĘBSKI
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy widelcem i odstawiamy.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 350 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła i wystudzonego
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo 1 jajko do posmarowania bułeczek
drożdżówki z serem

Drożdże rozkruszamy do mleka, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki z tej odmierzonej. Mieszamy I odstawiamy na 15 min. Do mąki dodajemy rozczyn, jajko, sól, oraz na końcu letnie masło. Wyrabiamy kilka minut. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min. Ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na duży prostokąt. Następnie na całej powierzchni wykładamy farsz i składamy od dołu do środka, a następnie od góry do środka (zdjęcia) Następnie całość dzielimy na 6-8 części (pasków) Każdą część skręcamy raz czy dwa razy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min do napuszenia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20-25 min w temp 180*C góra-dół. Studzimy na kratce.

Lukier cytrynowy

  • Cukier puder
  • Sok z cytryny

Całość dokładnie mieszamy do powstania gęstego lukru. Polewamy jeszcze ciepłe drożdżówki.

PPH Zarębski to firma z tradycjami, dostarczająca Państwu świeże, naturalne produkty na bazie sprawdzonych tradycyjnych receptur. 

Adres