SKŁADNIKI
-250 g twarogu półtłustego ZARĘBSKI
-200g masła
-250 g mąki pszennej
-2 czubate łyżki kakao
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
-3 solidne łyżki naturalnego miodu
DODATKOWO
gęste powidła śliwkowe -do przełożenia
czekolada do ozdoby
(Twaróg i masło powinny być w temperaturze pokojowej)
📍Jak robimy?
Twaróg ( nie trzeba mielić), masło i mąkę
zagniatamy na gładkie ciasto. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika i miód. Ponownie zagniatamy. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę. Można zrobić dzień wcześniej i chłodzić całą noc.
Ciasto rozwałkować i wycinać foremką dowolne wzory ciasteczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 180*C góra-dół. Jak rozwałkujemy bardzo cienko, to ciasteczka będą chrupiące Jeśli będziemy wałkować trochę grubiej, wówczas ciasteczka wyjdą mięciutkie i puchate 👌Te cieńsze warto przełożyć gęstymi powidłami śliwkowymi. Jak wystygną ozdabiamy roztopioną czekoladą. Możemy posypać np posiekanymi pistacjami lub orzechami (na jeszcze nie zastygniętą czekoladę, żeby się przykleiły)😋