Naleśniki z serem na słodkie śniadanie lub pyszny deser 

Naleśniki z serem to popularne danie, które – zależnie od preferencji – może być daniem śniadaniowym, lunchowym lub pomysłem na smaczny deser. Jeśli Ty również masz ochotę na tę słodką przekąskę, zapraszamy do zapoznania się z naszym ulubionym przepisem.

SKŁADNIKI

CIASTO

NADZIENIE

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka cukru

szczypta soli

1 szklanka mleka / maślanki

¾ szklanki wody mineralnej

2 jajka

4 łyżki tłuszczu (olej roślinny lub roztopione masło)

450 g twarogu (tłusty lub półtłusty)

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Ciasto naleśnikowe możesz przygotować w ten sam sposób, w jaki zawsze to robisz. Pamiętaj jednak o tym, żeby było to ciasto „na słodko”, a nie „na słono”. Możesz również sprawdzić nasz sposób.

Naleśniki

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, a następnie wlewamy mleko lub maślankę  oraz wodę. Całość mieszamy lub miksujemy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie

Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Całość rozgniatamy widelcem i mieszamy. Następnie wykładamy na upieczone naleśniki i ponownie zapiekamy na patelni.

Smażenie

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Najlepiej w tym celu sprawdza się dedykowana patelnia naleśnikowa. Porcję ciasta nakładamy przy pomocy łyżki wazowej. Dzięki temu wszystkie naleśniki będą miały zbliżony kształt i rozmiar. Ciasto rozprowadzamy po powierzchni patelni i smażymy do czasu aż spód się lekko zarumieni. Następnie przewracamy na drugą stronę i powtarzamy.

Masz swój sprawdzony sposób na smażenie idealnych naleśników? Nic nie zmieniaj. Przygotuj naleśniki swoim sposobem i poczekaj aż nieco wystygną. Następnie rozsmaruj nadzienie złóż naleśnik w dogodny kształt – trójkąt lub rulonik.

PROPOZYCJA PODANIA

Naleśniki z serem najlepiej smakują w towarzystwie czegoś słodkiego. Może to być cukier puder, syrop klonowy lub sezonowe owoce. W szczególności polecamy truskawki, maliny i jagody.

Masz pytania?

Zapraszamy do kontaktu

PPH Zarębski to firma z tradycjami, dostarczająca Państwu świeże, naturalne produkty na bazie sprawdzonych tradycyjnych receptur. 

Adres