SKŁADNIKI na formę 18 cm
SPÓD
100 g ciasteczek korzennych, zmielonych na piach
50 g rozpuszczonego masła
Składniki razem łączymy i ugniatamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
MASA SEROWA
600 g Twarożek BruSer (3 opakowania)
100 g czekolady deserowej
2 łyżki mąki pszennej
120 g drobnego cukru
Łyżeczka z górką przyprawy do piernika
2 łyżki wódki, spirytusu, rumu, likieru (można pominąć)
4 jajka
DODATKOWO
Gęste powidła śliwkowe
50 g czekolady deserowej
60 ml śmietanki 30-36 %
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładki krem.
Piekarnik nagrzewamy do 180″C razem z niedużym naczyniem żaroodpornym ułożonym na dnie piekarnika. W czajniku zagotowujemy wodę.
Schłodzony spód ciasteczkowy cienko smarujemy powidłami. Następnie wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C góra-dół. Jednocześnie do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzątek. Zamykamy piekarnik pieczemy 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy jeszcze 70-80 min. aż środek nie będzie już lejący, tylko lekko ścięty.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Naczynie żaroodporne możemy już wyjąć.
Ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Następnie podgrzewamy śmietankę prawie do zagotowania. Zalewamy nią połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Następnie dokładnie mieszamy. Jak polewa zacznie gęstnieć, polewamy nią sernik.
Dzięki pieczeniu w parze i w niskiej temperaturze sernik jest równiutki, kremowy i wilgotny