Spód – tortownica 18 cm
110 g zmielonych herbatnikow
50 g masła
4 kostki gorzkiej czekolady
Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy na parze. Następnie wszystko razem dokładnie mieszamy. Masą wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, Chowamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa
3 op. – 600 g twarożku śmietankowego Bruser
Masa krówkowa/toffi gotowa z puszki – 150 g
20 g żelatyny
60 ml wrzątku
Twarożek wraz z masą toffi blendujemy 2-3 min na gładką masę. Żelatynę wsypujemy do gorącej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do żelaryny dodajemy 2 łyżki masy serowej. Dokładnie mieszamy. Łączymy z całą masą. Dość szybko mieszamy, żeby masa nie stężała. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Możemy dowolnie ozdobić:
Ja wymieszałam dwie czubate łyżki masy toffi z serkiem mascarpone. Tak przygotowaną masą zrobiłam ozdobne rozetki. Można też wierzch ozdobić bitą śmietaną lub posypać słonymi orzeszkami.