Spód – tortownica 18 cm

110 g zmielonych herbatnikow

50 g masła

4 kostki gorzkiej czekolady

Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy na parze. Następnie wszystko razem dokładnie mieszamy. Masą wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, Chowamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa

3 op. – 600 g twarożku śmietankowego Bruser

Masa krówkowa/toffi gotowa z puszki – 150 g

20 g żelatyny

60 ml wrzątku

Twarożek wraz z masą toffi blendujemy 2-3 min na gładką masę. Żelatynę wsypujemy do gorącej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do żelaryny dodajemy 2 łyżki masy serowej. Dokładnie mieszamy. Łączymy z całą masą. Dość szybko mieszamy, żeby masa nie stężała. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Możemy dowolnie ozdobić:

Ja wymieszałam dwie czubate łyżki masy toffi z serkiem mascarpone. Tak przygotowaną masą zrobiłam ozdobne rozetki. Można też wierzch ozdobić bitą śmietaną lub posypać słonymi orzeszkami.

PPH Zarębski to firma z tradycjami, dostarczająca Państwu świeże, naturalne produkty na bazie sprawdzonych tradycyjnych receptur. 

Adres